Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди  България да

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди  България да
Коментари Харесай

ЕСПЧ защити свободата на протест с боядисания паметник пред БСП: Асен Генов осъди България

Европейският съд по правата на индивида ( Европейски съд по правата на човека ) в Страсбург  осъди  България да заплати малко над 12 000 евро по делото, заведено от деятелите Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Те пратиха страната на съд, откакто бяха приети за отговорни, че на 7 ноември 2013 година са боядисали паметника на партизаните пред централата на Българска социалистическа партия на " Позитано " 20 в столицата. Европейски съд по правата на човека приема, че е нарушена свободата на словото на двамата жалбоподатели. Паметникът осъмва и с розов надпис " КОЙ? Българска комунистическа партия - СРАМ! КОЙ! ".

Част от компенсациите, избрани в този момент от Страсбург , са за имуществени вреди, друга част - по 4000 евро за всеки, са за неимуществени вреди. Малко над 2200 евро са за разноските по делото.

През юни 2013 година Делян Пеевски бе назначен за ръководител на ДАНС и това докара до мощни антиправителствени митинги в страната, които продължиха месеци наред. Блогърът Генов и Сърбинска са участници в тези демонстрации, и двамата са активни членове на " Протестна мрежа ", която координираше митингите. В дребните часове на 7 ноември 2013 година Генов и Сърбинска са арестувани в региона на " Позитано " 20 и в тях са открити спрей и латексови ръкавици. На мястото участват и още четирима души, само че те отхвърлят да бъдат тествани. През февруари 2014 година те са упрекнати в безчинство. На 31 октомври 2014 година Софийският областен съд те оправда с претекста, че няма доказателства, че тъкмо те боядисали паметника със спрей. Съдът одобри още, че даже да са те, това действие не е безчинство, а невербален израз на политически възгледи, че правото им на свободна на изложение би трябвало да бъде предпазено, другояче би означавало, че наказателна принуда за политически цели.

Прокуратурата в началото стачкува против това решение, само че не поддържа обвиняването пред втората инстанция. Въпреки това Софийският градски съд анулира акта на районния и глоби двамата административно с санкции от по 1500 лева. 

Европейски съд по правата на човека застъпва тезата, че боядисване то на паметника е знак на политически митинг и не го е развалило. Магистратите означават и че паметникът пред централата на Българска социалистическа партия е бил подложен по време на комунистическия режим в България и е ясно обвързван с полезностите и концепциите му.

През 2017 година Генов завоюва дело против България в Страсбург поради ограничение на неговата религиозна независимост като почитател на господ Кришна. Той ще получи от страната 2000 евро за нематериални вреди и 1280 евро за правосъдни разходи.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР